Stările de manifestare a vieții

Conștiința a ajuns la punctul în care acum știi că ești singur.
(Osho)


Starea vegetativă

Prima existență ,clară, a vieții apărută pe planeta noastră din materia amorfă a fost cea în starea vegetativă.
Această este o stare de trăire și colaborare a diferitelor structuri ce alcătuiesc organismul viu ca un întreg.
Numai în această stare crește și se regenerează ființa vie.
Aşa trăiesc plantele, acestea rămânând toată viața în această stare, deşi unele dintre ele fac excepţii sau o trecere, cum ar fi de exemplu, cele carnivore.

Starea animativă

Starea animativă nu poate exista singură. Ea este dependentă de cea vegetativă.
Animalele au căpătat o nouă formă de independenţă faţă de mediul lor înconjurător. Posibilitatea lor de mișcare le-a oferit noi oportunități de a exista, practic au pășit într-un alt nivel de viață. Dar fără a scăpa de vechea stare vegetativă unde sunt nevoite să se întoarcă ciclic pentru a se regenera.
Pentru ca acesta să aibă loc a fost nevoie de apariția unei coordonări, de o comandă unică. Astfel e ceea ce numim noi - conştiinţa de sine, care reprezintă un întreg și se comportă ca o ființă independentă. În starea animativă, conștiința se poate manifesta pe deplin.
În starea vegetativă ea trece pe post de un elev cuminte, iar în postul de profesor sunt activate alte insule din creier ce produc visele.
De aceea nu ne putem gândi în două locuri de odată, pentru că avem un sigur nucleu de conștiință.

Conştiinţa este o formă superioară a gândirii. Pe lângă procesarea informațiilor şi decizii instinctuale, ființa care are conștiință proprie, poate lua decizii arbitrare.
Mulţi psihologi afirmă ideea că conştiinţa noastră în timpul somnului este absentă. ceea ce este total fals - de parcă în vis noi nu suntem noi!
În starea de somn, corpul animalelor se întoarce înapoi la starea vegetativă. Aici se dezvoltă și se refac energiile consumate. Se știe că, de exemplu, copii cresc numai în timpul somnului.
Dar starea vegetativă nu înseamnă numai cea din timpul somnului. Din starea vegetativă mai fac parte:
- hibernarea
- leșinul
- coma
Starea de leșin este o retragere, o fugă, a corpului nostru spre starea lui primordială.
Coma este deasemenea o stare profundă vegetativă a organismului.

Ați asistat vreodată la moartea unui animal sau om? Ați remarcat probabil că în momentul acela final organismul se eliberează de orice tensiune (încordare) și se relaxează. Este intrarea organismului în starea vegetativă. Organele de acum vor mai trăi separat câteva ore cu excepția creierului care va muri primul.
Dar dacă are loc o alimentare minimă cu sânge oxigenat supraviețuirea se prelungește. Astfel în condiții de spital s-au întâmplat cazuri de supraviețuire de ani de zile.

Animativă - stare de veghe, specifică animalelor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu