Ce este Viața ?

Viitorul și trecutul
Sunt a filei două fețe
(Mihai Eminescu)

    Ce este viața ?
Ce este moartea ?
Două întrebări ce au preocupat omenirea încă de la apariția sa.
Vorbeam într-un articol trecut că materia este formată din atomi. Și că acești atomi sau 'sindicalizat' în structuri moleculare ce formează elementele chimice.
Cum au reușit să se organizeze, ce i-a determinat pe acești atomi să facă asta? Pentru a răspunde la această întrebare am să vă vorbesc în continuare despre sincronizare și rezonanță.
Fiecare substanță sau obiect material are o lungime de undă proprie de vibrație în funcţie de masa sa.
Sincronizarea se petrece atunci când două fenomene, evenimente, se petrec în același timp și se influenţează reciproc, intrând în rezonanță. Aceasta presupune, că chiar dacă cele două subiecte participante nu sunt la fel (de exemplu fiind între o substanță chimică și o energie) dar dacă au aceleași lungimi de undă de vibrație, ele vor intra în rezonanţă.
Iată, tu acum stai la calculatorul tău și ești intrat pe site-ul meu, fiind creată o perfectă legătură sincronizată !

De exemplu:
O boxă audio are o frecvență proprie de oscilație în funcție de masa și forma sa.
Dacă i se aplică un curent alternativ cu o frecvență egală cu cea a boxei, atunci se va intra în rezonanță cu aceasta, lucru de nedorit, care va duce la apariția unor distorsiuni audio.
Un alt exemplu, cunoscut de către electroniști, este cel în care ei își proiectează antenele de emisie-recepție după lungimea de undă a semnalelor radio-tv
Deci în existență lucrurile materiale și cele energetice (care de fapt înseamnă tot materie) se pot influența reciproc.
Dar ce se întâmplă în cazul materiei atunci când două sau mai multe lucruri, fenomene, sunt la fel, se petrec la fel, în același timp și în spațiu apropiat?
Ei bine acestea se atrag, se unesc, se asociază, în structuri ordonate (aşa cum e în cazul atomilor de acelaşi fel care se unesc în molecule, cristale) iar ordinea înseamnă viață!
Cu alte cuvinte lucrurile asemănătoare se atrag, iar cele deosebite se influențează între ele prin frecvența de rezonanță comună.

Aşa se explică existenţa punctelor de acupunctură, ele fiind niște centre de rezonanță a diferitelor organe interne din corpul nostru.
Mergând mai departe, rezonanța dintre diferite lucruri, fenomene, duce la apariția unei existențe abstracte a ceea ce numim noi informație. (aceasta rămâne în discuție, dacă informația este de natură materială sau nu!)
Iar informația este cheia perfecționării, transmiterii şi perpetuării vieții, care se păstrează, se realizează, prin imprimare pe suport fizic sau biologic, prin ceea ce numim noi coduri genetice.

Revenind acum înapoi la rezonanța acelei boxe audio, spuneam că se produc, iau naștere, niște distorsiuni. Putem afirma că, acele distorsiuni sunt tocmai o informație!
Spuneam, deasemenea, că viața înseamnă ordine.
Dar moartea ce înseamnă?
Exact, înseamnă dezordine!
Moartea incită la revoltă, distruge, acele structuri organizatorice ale materiei, dar nu de tot, ci numai până la un nivel mai inferior de viață. De exemplu, când moare un om, socotit ca un organism întreg, organele sale interne (inima, ficatul, etc.) dacă sunt în stare bună, vor mai continua să trăiască independent fiecare câteva ore sau dacă sunt transplantate într-un alt organism se pot acomoda acolo. Şi chiar dacă ele mor în continuare, se vor transforma într-o masă bio, alimente pentru alte viețuitoare.
Între viață și moarte are loc continuu un joc. Se pare că, cu cât viața este mai avansată, cu atât și moartea este mai autoritară. De exemplu, creierul moare primul dintr-un organism.
Ca individ singur, viața este temporară, dar la nivel de specie ea reușeste să fie nemuritoare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu