Despre informație și comunicare

Dacă facem comparație între un copil, nou născut, și un pui de animal nu găsim diferențe majore. De aici provine și zicala populară - că nimeni nu s-a născut învățat.
Totuși primul dispune de un creier cu o capacitate net superioară, care poate să înmagazineze, să stocheze, un volum mare de date. E asemeni unui calculator performant, dar care nu are însă formatat programul.
Dar ceea ce ne deosebește pe noi oamenii față de animale nu este, poate, atât capacitatea de învățare, ci mai degrabă 'curiozitatea' În mod neexplicabil, la oameni, prima dată apare 'acestă mâncărime de minte' care se transformă mai târziu cu ajutorul cuvintelor în întrebări și apoi mai departe în ipoteze.
Un copil născut într-o junglă dacă ar supraviețui asemeni personajului Tarzan, nu va deveni niciodată un om normal. Sigur va fi cu mult mai superior animalelor din puncul de vedere al adaptilității, al memoriei, dar fără cuvinte nu va putea construi scheme logice abstracte, ceea ce noi numim gândire.
La scara timpului evoluției omului, cel mai însemnat moment a fost acela al începutului vorbirii. Capacitatea imensă de informații pe care o putem manipula, ne dă mereu posibilitatea de lărgire permanentă a orizontului cunoașterii.
Cuvintele sunt cărămizile gândirii, dar nici ele nu corespund întotdeauna întregii naturi infinite. Ele sunt formate după necesitățile subiective ale oamenilor. Cuvintele sunt doar niște simboluri ce reprezintă obiecte, impresii, fapte, etc. De aceea în unele situații nu deținem cuvintele potrivite și nu putem explica tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru.
Desigur, comunicarea informației în natură nu se face numai prin cuvinte, ci se face și prin alte forme fie ele simbolice, energetice sau abstracte. Însăși Existența o este informație, creată prin interpunerea lumilor, a universurilor.
Noi, oamenii, suntem prea mici în gândire ca să putem înțelegem complexitatea lumii în care trăim și deloc a altora. De aceea trebuie să profităm de viața scurtă care ne este dată și s-o parcurgem cât mai colorată cu sentimente frumoase.
Informația este în sinea ei un adevăr. Falsul sau minciuna sunt doar o fantomă, imitând realitatea.
Viața se construiește tocmai pe schimbul de informație dintre diferite structuri ale Materiei, tinzând spre o etalare a frumuseții perfecțiunii, din care facem parte și noi oamenii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu